OGŁOSZENIE MAŁOPOLSKIEJ IZBY ROLNICZEJ:
“Szanowni Państwo,
Małopolska Izba Rolnicza prowadzi nabór uczestników na wyjazd studyjny do Francji (Region Owernia-Rodan-Alpy). Celem wyjazdu jest lobbowanie na rzecz umożliwienia rolnikom sprzedaży produkowanej przez nich żywności na takich samych (lub zbliżonych) zasadach jakie obowiązują we Francji – szczególnie w kwestii zakwalifikowania tzw. zbiorowych punktów sprzedaży jako działalności rolniczej, oraz zwiększenia możliwości w zakresie miejsc prowadzenia sprzedaży produktów o lokalne punkty sprzedaży detalicznej (targowiska, sklepy, restauracje i stołówki), funkcjonujące na obszarze powiatu, w którym rolnik prowadzi działalność oraz na terenie powiatów ościennych.
Liczba uczestników wyjazdu: 20 osób poniżej 35 roku życia
Czas trwania wyjazdu: 5 dni
Termin: połowa czerwca 2018 r.
Planowany, ramowy program wyjazdu studyjnego:
I dzień (niedziela):
- wylot z Krakowa do Lyonu
- przejazd z lotniska do miejsca zakwaterowania, kolacja
II-IV dzień (poniedziałek – piątek):
- spotkanie/seminarium (3-4 godz.) w siedzibie Regionalnej Izby Rolniczej w Lyonie (23, Rue Jean Baldassini, 69364 LYON CEDEX 07), z udziałem francuskiego eksperta w dziedzinie sprzedaży żywności przez rolników (prelekcja dot. wymogów sanitarnych, przepisów podatkowych oraz marketingu oferowanych produktów). Ekspert (wykładowca) z Francji, powinien posiadać kwalifikacje merytoryczne oraz doświadczenie w dziedzinie sprzedaży żywności przez rolników, w szczególności w zakresie wymogów sanitarnych, przepisów podatkowych oraz marketingu produktów rolno-spożywczych;
- wizyta w zbiorowym punkcie sprzedaży, ok. 2-3 godz. (sklep w którym grupa rolników sprzedaje wyprodukowane we własnych gospodarstwach płody rolne /surowce/ oraz wytworzoną z nich żywność: sery, pieczywo, makarony, przetwory owocowe i warzywne itp.), zlokalizowanym w odległości do ok. 100 km. od Lyonu spotkanie z francuskimi rolnikami sprzedającymi swoje produkty w tym punkcie: omówienie zasad funkcjonowania, działań marketingowych i własnych doświadczeń wynikających z prowadzenia tej działalności spotkanie;
- wizyta w dwóch gospodarstwach rolnych wprowadzających na lokalny rynek żywność wytworzoną z własnych surowców (przetworzone produkty roślinne i/lub zwierzęce), w ramach co najmniej dwóch spośród wymienionych działalności tj.: sprzedaż w gospodarstwie; sprzedaż w zbiorowym punkcie sprzedaży; sprzedaż na targowisku; dostawy do lokalnych stołówek; sklepów, restauracji; sprzedaż obwoźna; sprzedaż przez Internet. Czas wizyty – ok. 2-3 godz. w jednym gospodarstwie;
- spotkanie z przedstawicielami władz regionu (w Regionalnej Izby Rolniczej w Lyonie, (23, Rue Jean Baldassini, 69364 LYON CEDEX 07; ok. 2-3 godz.), na które zaproszeni zostaną również francuscy parlamentarzyści oraz europarlamentarzyści, poświęcone działaniom polityczno-gospodarczym wspierającym tworzenie krótkich łańcuchów dostaw w branży rolno-spożywczej;
- zwiedzanie targu Les Halles de Lyon im. Paula Bocuse’a (słynny targ nazywany „brzuchem Lyonu”. Swoje wyroby prezentuje tu ok. 60 wystawców regionalnych produktów tj. sery, wędliny, pieczywo, ryby, wino, mięso) – ok. 2-3 godz.
- zwiedzanie targu Croix Rousse w Lyonie (popularny targ na świeżym powietrzu, na którym zaopatrują się mieszkańcy Lyonu, można tam znaleźć wysokiej jakości regionalne produkty w dobrych cenach. Swoje produkty wystawia tam 100 – 200 producentów serów, wędlin, warzyw, owoców i.in.) – ok. 2 godz.
V dzień (czwartek):
- przejazd na lotnisko, wylot do Krakowa.
W ramach wyjazdu uczestnicy mają zapewnione:
- przelot samolotem
- transport na terenie Francji miejscowym autokarem
- zakwaterowanie i wyżywienie zgodnie z programem (4 noclegi, 4 śniadania, 3 obiady, 4 kolacje)
- ubezpieczenie KL i NNW
- opiekę pilota
- tłumacza
Łączny szacowany koszt wyjazdu na 1 uczestnika to 4 940 zł, natomiast uczestnicy płacą 600 zł
Wpłata kwoty w wysokości 600 zł na konto Izby: 49 8589 0006 0000 0030 8513 0001tytułem: darowizna na działalność MIR.
Warunki uczestnictwa:
- Do udziału w wyjeździe zapraszamy małopolskich rolników do 35 roku życia właścicieli gospodarstw rolnych lub członków ich rodzin pracujących w gospodarstwie, którzy prowadzą działalność w ramach sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego lub MLO lub zamierzają zajmować się rolnictwem i rozwijać swoją działalność w zakresie drobnego przetwórstwa i sprzedaży własnych produktów na lokalnym rynku.
Na zgłoszenia czekamy do 30 maja br.
Prosimy o zgłoszenia drogą mailową lub telefonicznie
podając poniższe dane:
- imię i nazwisko
- data urodzenia
- nr tel.
- krótką charakterystykę prowadzonej/planowanej działalności (pow. upraw, rodzaj produkcji itp.).
Osoba do kontaktu:
Jolanta Kałmuk
Małopolska Izba Rolnicza
- Krakowiaków 45 A/15
31-964 Kraków
Tel./fax (012) 643 17 62 lub 14 6210064
e-mail: j.kalmuk@mir.krakow.pl
Henryk Dankowiakowski
Dyrektor Małopolskiej Izby Rolniczej
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl.”